Welke trends hebben 2020 getekend en hoe zullen ze volgend jaar evolueren? Op welke manier heeft Transmare Chemie ingespeeld op die nieuwe trends en hoe denken ze als winnaar uit de crisis te komen? We spraken erover met Koen Berghmans, CFO-COO bij Transmare Chemie.
Wat waren volgens u de belangrijkste trends in 2020?
Koen Berghmans: “De belangrijkste gebeurtenis van 2020 was natuurlijk de coronapandemie die ons heeft overvallen. Bedrijven hebben daardoor heel snel moeten bijsturen. De grootste trend van 2020 was dan ook de toenemende digitalisering: we waren verplicht om heel wat dingen op een andere manier te doen. Een andere manier van werken, meer thuiswerken en tegelijk nadenken over de toekomst. Hoewel thuiswerk ook een positieve impact had op de mobiliteit, bleek dat medewerkers meestal niet liefst voltijds thuiswerken. Naar kantoor komen werd uiteindelijk bijna een voorrecht. Een andere trend was de grote onzekerheid bij bedrijven: alles was meer dan ooit onvoorspelbaar en regels veranderden bijna wekelijks.”
Hoe heeft uw bedrijf hierop ingespeeld?
“De onvoorspelbaarheid uitte zich voor onze sector onder andere in de grote schommeling van de transporttarieven. In maart waren die nog heel laag, terwijl het een paar maanden later enorm duur was om bijvoorbeeld een container uit China te verschepen. Dat kwam doordat niet alle schepen werden ingezet zodat het aanbod kleiner was.
We moesten dus flexibel inspelen op die markttendensen en dat deden we door te zoeken naar nieuwe logistieke oplossingen voor onze klanten. Zo hebben we meer gewerkt met leveringen vanuit Europa in plaats van Azië. We hebben ons productaanbod en ons marktaandeel zelfs kunnen uitbreiden.
Door die aanpak haalde Transmare Chemie in 2020 toch heel goede cijfers.”
Wat ziet u in 2021 als de belangrijkste trends opduiken?
“De digitalisering zal zeker verdergaan. Het verschil zal gemaakt worden door bedrijven die op een creatieve en flexibele manier oplossingen bieden. Na afloop van de pandemie komt er volgens mij een soort nieuwe ‘roaring twenties’ zoals na de Spaanse griep, een tegenreactie op de beperkingen die we hebben gehad : terug meer op restaurant, feesten en reizen. Op businessvlak zullen medewerkers weer naar kantoor willen komen om hun collega’s te zien, maar deeltijds thuiswerken wordt waarschijnlijk de norm. Bij ondernemingen zullen er wellicht nog klappen vallen bij de bedrijven die geen buffer hadden en voor degene die in 2020 hun huiswerk niet goed hebben gemaakt. Te voorzichtig zijn is meestal niet goed. Ondernemingen die pas in 2021 terug op gang komen, zullen beseffen dat er al veel andere vooroplopen.”
Wat doet uw bedrijf om ervoor te zorgen dat het als eerste uit de bocht komt wanneer de coronacrisis voorbij is?
“Aangezien onze medewerkers niet konden reizen, hadden we meer tijd voor interne projecten zoals onze compliance met regelgeving. We zijn ook gestart met een ERP-implementatie, we hebben meer geautomatiseerd en we zijn op zoek gegaan naar extra financiering. Zo maakten we ons klaar voor 2021, wanneer de markten weer opengaan. We hebben ook een lokale vestiging opgericht in Marokko aangezien onze leveranciers graag wilden dat we daar lokaal aanwezig zijn. We hebben die vestiging op afstand gecreëerd in samenwerking met externe contacten. Gelukkig konden we daarvoor de communicatietools van Teams gebruiken, anders zou dat niet mogelijk zijn geweest. Wij herbekijken nu het evenwicht tussen onze lokale aanwezigheid en onze activiteiten van hieruit. Mogelijk zullen we op termijn meer gaan werken met eigen agenten en lokale magazijnen, bijvoorbeeld in Afrika, waar we heel actief zijn. De coronapandemie heeft bedrijven doen beseffen dat globalisering een negatieve impact kan hebben, vandaar ook de trend van meer lokaal kopen, lokale handel en het vermijden van overbodig transport.”
“We zijn bij Transmare Chemie dus altijd blijven vooruitkijken. Vergelijk het met wielrenners die buiten het wielerseizoen hun basisconditie trainen en zwakke punten wegwerken om daarna op topniveau te kunnen presteren.”
Transmare Chemie is een internationale verdeler van chemische producten. De onderneming heeft kantoren in Antwerpen, Hamburg en Singapore en telt ruim 85 medewerkers. Regionale centra en lokale partners leveren logistieke, technische en commerciële ondersteuning aan de klanten in meer dan 100 landen wereldwijd.