Welke trends hebben 2020 getekend en hoe zullen ze in 2021 evolueren? Op welke manier kunnen bedrijven inspelen op die nieuwe trends om als winnaar uit de crisis te komen? We spraken erover met Dado Van Peteghem, ondernemer en digitaal expert.
Wat waren volgens u de belangrijkste trends in 2020?
Dado Van Peteghem: “Gedwongen door de coronacrisis heeft elke organisatie in 2020 geprobeerd om een ‘digital twin’ te bouwen voor bestaande interne en externe processen. Zo verliepen interne meetings bijvoorbeeld via Zoom of Teams, hielp online quizzen bij teambuilding en verschoof de verkoop naar e-commerce. Die digitalisering was natuurlijk al langer aan de gang maar toch hadden zeker niet alle organisaties de sprong al genomen. Vaak was thuiswerken nog niet toegelaten en was de online verkoop niet of amper uitgebouwd. Door de coronabeperkingen is de evolutie naar digitalisering plots veel sneller gegaan, maar achteraf zullen een aantal dingen gedeeltelijk terugkeren naar de offline aanpak. Onderwijsinstellingen zullen zeker niet fulltime online les willen blijven geven, en organisaties en medewerkers willen toch niet voortdurend thuiswerken. Daarnaast is er steeds meer aandacht voor maatschappelijk engagement en voor samenwerkingen tussen bedrijven om je te onderscheiden in de markt.”
Kan je enkele voorbeelden geven van bedrijven die hier goed hebben op ingespeeld?
“Tijdens de coronacrisis ontstonden nieuwe partnerships. Delhaize en Colruyt werkten bijvoorbeeld samen aan een gratis boodschappendienst voor zorgpersoneel, en techbedrijven sloten een partnership voor de ontwikkeling van een contact tracing app. Dat kadert ook in de trend om als organisatie ‘goed te doen’ voor de maatschappij. Ook een bedrijf als AB Inbev is nu heel sterk bezig met duurzaamheid. Zulke initiatieven kan je niet wegzetten als louter marketing. Het gaat echt om het streven naar ‘more than profit’. Het ene sluit het andere niet uit: ‘doing well’ en ‘doing good’ zijn zeker met elkaar te verbinden, en het resultaat kan je ‘good money’ noemen. Organisaties die lokaal produceren, betekenisvol zijn en verder kijken dan de aandeelhouderswaarde, scoren daardoor nu nog beter.”
Wat ziet u in 2021 als de belangrijkste trends opduiken?
“Ik verwacht een ‘golden age’ van innovatie. Dat is typisch na een grote crisis. Zelfs in 2020 kwam er na de paniekfase al een fase waarin ondernemers opportuniteiten creëerden. Ik denk dat in 2021 en 2022 in versneld tempo nieuwe concepten de kop zullen opsteken en start-ups worden opgericht in elke sector. Dat is belangrijk, want er zullen ongetwijfeld ook bedrijven failliet gaan. Er komt dus een geforceerde disruptie van de economie. Sommige bedrijven zullen floreren in die golf van innovatie maar andere kunnen niet mee.”
“Niet alles zal terug worden zoals het vroeger was, maar er komt wel een nieuwe economie voor in de plaats. Dankzij digitalisering is het in ieder geval gemakkelijker om nu een bedrijf te starten zonder enorme investeringen in een fysieke infrastructuur. Heel wat ondernemende mensen zijn tot het besef gekomen dat ze hun leven een nieuwe wending willen geven en zullen nu lang gekoesterde plannen uitwerken. Tegelijk worden ook de grote techbedrijven zoals Amazon nog groter. Zij zijn wel dé winnaars van de coronacrisis.”
Wat kunnen bedrijven doen om ervoor te zorgen dat ze als eerste uit de bocht zullen komen wanneer de coronacrisis voorbij is?
“Niemand weet precies wat de toekomst brengt, maar je moet als organisatie altijd vooruitkijken en experimenteren. Door creatief en innovatief te zijn en niet bij de pakken te blijven zitten wanneer het moeilijk gaat, kan je je toekomst zelf maken en jezelf heruitvinden. Sommige bedrijven zijn zoals tankers die moeilijk te wenden zijn. Het is niet eenvoudig om je koers te wijzigen. Bedrijven die dit niet kunnen, krijgen het moeilijk nu de economische en maatschappelijke realiteit zo ingrijpend verandert. Het is belangrijk om je argumenten tegen vernieuwing en digitalisering te laten varen. Het kan helpen om jongere mensen bij het management te betrekken. Zij hebben automatisch meer voeling met nieuwe trends. Het digitale is sowieso niet weg te denken. Organisaties die daar geen oog voor hebben of denken dat het voor hen niet van belang is, slaan de bal zeker mis. Technologie, betekenisvol zijn en een netwerk met sectoroverschrijdende partners zijn volgens mij de sterkste troeven voor succes.”
Dado Van Peteghem is ondernemer, keynote speaker en expert in de digitale sector. Hij is medeoprichter van adviesbureau Scopernia (vroeger Duval Union Consulting) en van verschillende start-ups zoals Social Seeder en SpeakersBase. Dado is bovendien coauteur van een aantal managementboeken. Zijn nieuwste boek, ‘Metasystems’, geschreven samen met Nils Van Dam, verscheen in 2020 en gaat over de manier waarop bedrijven sterke partnerships of ‘metasystemen’ kunnen bouwen.
Foto Dado van Peteghem: © Nathalie Dolmans Fotografie