Welke trends hebben 2020 getekend en hoe zullen ze in 2021 evolueren? Op welke manier kunnen bedrijven inspelen op die nieuwe trends om als winnaar uit de crisis te komen? We spraken erover met auteur, keynotespreker en nexxworks-oprichter Peter Hinssen.
Wat waren volgens u de belangrijkste trends in 2020?
Peter Hinssen: “2020 was niets minder dan een grote digitale stresstest. Zowel bedrijven als families en individuen moesten overschakelen naar een bestaan waarin het digitale zowat de enige optie was. Ieders veerkracht werd op die manier sterk op de proef gesteld. Bedrijven moesten starten met thuiswerk, e-commerce en het digitaal onderhouden van klantenrelaties. Het mooie was dat de meeste organisaties die stresstest relatief goed hebben doorstaan, soms tot hun eigen grote verwondering. In januari 2020 hadden ze in ieder geval niet verwacht dat 90 procent van hun medewerkers een paar maanden later voltijds zou thuiswerken.”
Welke bedrijven hebben hier goed op ingespeeld?
“Het was een jaar van winnaars en verliezers. Voor de cultuursector, evenementen en de horeca was het vooral een rampzalige periode, maar andere sectoren hebben het in 2020 bijzonder goed gedaan. Soms was dat toevallig, door de omstandigheden. Zo schoten de verkoopcijfers bij Kellogg’s en Duracell de hoogte in, simpelweg doordat mensen nu ze zo vaak thuis waren meer ontbijtgranen aten en meer batterijen gebruikten voor hun afstandsbediening. Organisaties die in het verleden al hadden ingezet op digitalisering en bijvoorbeeld al beschikten over een goed lopende website, konden dan weer redelijk makkelijk een groot deel van de misgelopen omzet uit hun webshop halen.”
“Dat was ook voor andere bedrijven een wake-upcall: als je je niet kunt aanpassen aan onverwachte hindernissen, riskeer je het heel moeilijk te krijgen. Sommige bedrijven hebben zich echt heruitgevonden, bijvoorbeeld door als restaurant een afhaalservice te beginnen. Voor ondernemers bleek het een ware zoektocht naar nieuwe markten, businessmodellen en opportuniteiten om aan te boren. Niet alle organisaties slaagden daar even goed in, maar dat heeft voor een stuk ook te maken met een bepaalde mentaliteit en ondernemerszin.”
Wat ziet u in 2021 als de belangrijkste trends opduiken?
“De eerste helft van het jaar blijven we waarschijnlijk vooral online en digitaal communiceren en zakendoen. Het kan volgens mij alleen maar beter worden. Ik verwacht tegen de tweede helft van het jaar zelfs een enorme opflakkering op alle vlakken. Na de grote digitale stresstest snakt iedereen naar menselijk contact. We willen heel graag weer meer mensen zien, reizen, op restaurant gaan en allerlei culturele en sociale activiteiten hervatten. Wanneer het weer kan, zullen we dat dan ook intensief gaan doen. Bedrijven nemen uit 2020 de les mee dat ze zich moeten voorbereiden op het onvoorspelbare, op turbulentie en verandering. Heel wat dingen blijven onzeker dus je houdt als organisatie maar beter rekening met een wereld die meer dan ooit volatiel is: ‘the never normal’.”
Wat kunnen bedrijven doen om ervoor te zorgen dat ze als eerste uit de bocht komen wanneer de coronacrisis voorbij is?
“Ik zou zeker een strategische aanpak aanraden om je organisatie flexibel te maken. Bedrijven die wendbaar zijn, zich wapenen voor constante verandering en dat ook kunnen vertalen naar hun medewerkers, onder meer met continue opleidingen, zullen het meest succesvol zijn. Wie nog hoopt zo snel mogelijk terug te keren naar het onveranderlijke ‘nieuwe normaal’ komt in de problemen. Technologie zal absoluut helpen om beter in te spelen op verandering, bijvoorbeeld door data efficiënter te gebruiken. Ook een flexibele mentaliteit is een must. Veel bedrijven merkten in 2020 dat hun jaarbudget en andere jaarplannen geen enkel nut meer hadden. Misschien is het tijd om een aantal dingen grondig te herdenken.”
Peter Hinssen is internationale keynotespreker, auteur, docent en technologieondernemer. Hij geeft wereldwijd lezingen over innovatie en over de impact van technologie op de samenleving en de bedrijfswereld. Op 15 jaar tijd richtte hij vijf bedrijven op, waaronder nexxworks. In zijn vijfde boek, ‘The Phoenix and the Unicorn’, verschenen in 2020, heeft hij het over bedrijven die als een feniks telkens het verleden achter zich laten en uit hun as herrijzen met nieuwe producten, diensten, businessmodellen of markten.