Organisaties in de Benelux besteden elk jaar ongeveer 17 procent van hun IT-budget aan beveiliging. Ruim 70 procent heeft bovendien de voorbije twee jaar extra geld voorzien of is van plan om dat nog te doen, speciaal om ransomware af te weren.
De cijfers komen uit een onderzoek in opdracht van IT-nieuwssite Computable, dat onlangs de resultaten voorstelde op de vakbeurs Cybersec Europe. Ongeveer 350 Benelux-organisaties van verschillende omvang waren bij de bevraging betrokken.
Angst voor cyberdreiging
17% voor security, dat is een grote hap uit het totale IT-budget. Een duidelijk teken dat ondernemingen de dreiging van cyberaanvallen meer dan ernstig nemen. Hoe groter de organisatie, hoe groter uiteraard ook het budget voor IT-security.
Intern versus externe services
Opvallend is ook dat ongeveer de helft van het securitybudget intern wordt besteed, bijvoorbeeld aan eigen gespecialiseerde medewerkers en onderhoud in het kader van IT-security. De andere helft van het budget gaat naar externe, gespecialiseerde securitypartners zoals Cheops.
Cybersecurity Essentials eBook
Ontdek alle gevaren, oplossingen en interessante statistieken
DownloadManaged Security Operations Center
Leveranciers van Managed Security Services maken steeds meer gebruik van een zogenaamd Managed Security Operations Center of Managed SOC. In België zijn er maar een handvol bedrijven die deze gespecialiseerde diensten kunnen aanbieden. In zo’n SOC zijn securityspecialisten actief die op basis van geavanceerde tools, technologie en processen de beveiliging permanent monitoren, beheren en stelselmatig verbeteren. De meeste organisaties hebben immers niet de omvang of budgetten om zelf te investeren in dure software, specifieke oplossingen en/of in de aanwerving van eigen specialisten om hun IT-beveiliging de klok rond op te volgen.
De schaalvoordelen van een Managed Security provider
Managed Security Services Providers - ook gekend als MSSP’s - bieden het platform, de expertise en de middelen aan waar een kleine of middelgrote ondernemingen financieel of organisatorisch zelf geen toegang toe hebben. Aangezien ze dat voor verschillende organisaties doen, ontstaan er interessante schaalvoordelen. Zo wordt cybersecurity op een hoog niveau wél mogelijk en betaalbaar, ook voor KMO’s.
Grondige aanpak van security
Cybercriminaliteit zoals phishing, ransomware en DDoS-aanvallen blijft in ieder geval een groeiend probleem. Een grondige aanpak is dus geen overbodige luxe maar een strikte noodzaak. Bekijk uw security dus op strategisch niveau. Is er al een disaster recovery plan opgesteld? Om de continuïteit van cruciale applicaties te verzekeren, zorgen bedrijven meestal voor een back-up van hun IT-omgeving op een tweede locatie, in eigen beheer of in de cloud.
Zoekt u een Managed Security Services Provider?
We helpen u graag met het uitwerken van een strategische aanpak van uw cybersecurity.