Vele bedrijven hebben vandaag verouderde IT-infrastructuur in gebruik. Het gaat bijvoorbeeld om netwerkapparatuur zoals firewalls, switches of routers, maar ook servers en opslagsystemen die niet langer ondersteund worden door de fabrikant. Wat velen niet beseffen is dat die oude apparatuur het bedrijf kwetsbaar maakt voor cyberdreigingen, netwerkstoringen en -uitval. Die kunnen op hun beurt een ernstige impact hebben op de bedrijfsactiviteiten én -reputatie. Hier zijn drie redenen waarom een verouderde IT-infrastructuur een groot risico voor uw bedrijf inhoudt:
1. Niet-ondersteunde infrastructuur is onbetrouwbaar en duur
Bedrijfsnetwerken die draaien op niet-ondersteunde, verouderde infrastructuur zijn vaak onstabiel en bijgevolg onbetrouwbaar. Zo’n onstabiele infrastructuur zal op een dag geheid uitvallen of haperen en op die manier de bedrijfsactiviteiten verstoren en reputatieschade berokkenen. En dan laten we de tijd en kosten om oude apparatuur te repareren en onderhouden nog buiten beschouwing. Wachten op voldongen feiten is geen goede strategie om uw netwerk te moderniseren.
2. Zonder updates en patches is uw netwerk kwetsbaar
Elke technologie is vatbaar voor inbreuken en dreigingen van buitenaf. Feit is dat moderne technologie door fabrikanten permanent ondersteund wordt en regelmatig de nodige ‘patches’ en updates krijgt om die dreigingen tegen te gaan. Wanneer IT-infrastructuur ‘end of life’ is, na 7 à 10 jaar, ondersteunt de fabrikant het product niet meer. Het uitblijven van nieuwe patches en updates maakt dat kwetsbaarheden die opduiken nadat de support werd stopgezet, gewoon onopgelost blijven. Het is een kwestie van tijd voor ze uw volledige IT in gevaar brengen.
3. Een verouderde infrastructuur vermindert de productiviteit
Een verouderde infrastructuur kan de productiviteit in uw bedrijf aanzienlijk afremmen. Dat komt omdat de technologie die oude apparaten gebruiken heel vaak niet meer compatibel is met nieuwere software en moderne standaarden. Dat kan een gevoelige impact hebben op de snelheid en kwaliteit van de datacommunicatie binnen het bedrijfsnetwerk. Wanneer medewerkers daardoor bepaalde applicaties of data moeilijker kunnen raadplegen, leidt dat niet alleen tot frustratie, maar ook tot minder efficiëntie binnen het bedrijf.
Verouderde hardware vormt vandaag een reële en onderschatte dreiging bij een groot aantal Belgische bedrijven. Tegelijk biedt komaf maken met verouderde omgeving, of het nu om netwerk-, opslag- of serverapparatuur gaat, nieuwe opportuniteiten om veiliger én kostenefficiënter te werken. Dankzij Managed Services, bijvoorbeeld, kan u uw IT proactief laten beheren, zodat u problemen kan voorkomen en steeds een zicht hebt op status en werking van alle onderdelen van uw IT-omgeving.
Of misschien is het voor u opportuun om niet langer zelf te investeren in eigen IT-infrastructuur? Door uw IT naar de cloud te verhuizen, werkt u steeds met de nieuwste en snelste technologieën en is IT altijd beschikbaar ‘als dienst’. In dat geval hebt u geen last meer van verouderde apparatuur.