Welke trends hebben 2020 getekend en hoe zullen ze volgend jaar evolueren? Op welke manier heeft Hubo ingespeeld op die nieuwe trends en hoe denken ze als winnaar uit de crisis te komen? We spraken erover met Stefan Draulans, ICT Manager bij Hubo.
Wat waren volgens u de belangrijkste trends in 2020?
Stefan Draulans: “Als gevolg van de coronacrisis zagen we een totaal nieuwe manier van werken bij alle bedrijven. Iedereen spreekt natuurlijk al jaren over digitale transformatie, maar in 2020 hebben we noodgedwongen een plotse sprong gemaakt in die evolutie. Voor de rol van IT in ondernemingen betekende dit jaren winst, vooral doordat de weerstand tegen digitale transformatieprojecten wegviel. Bij IT heb je nu eenmaal niet alleen een puur technische component om aan te sleutelen maar moeten ook processen en manieren van werken worden aangepast. Mensen moeten dus voor een stuk uit hun comfortzone komen en dat is niet altijd gemakkelijk. Doordat bedrijven in 2020 geen andere keuze hadden dan hun werkwijze aan te passen, is die mentale weerstand uit de weg geruimd. Het blijkt ook over het algemeen goed te werken, zodat we een blijvende sprong hebben gemaakt naar een nieuw plateau van digitalisering.”
Hoe heeft uw bedrijf hierop ingespeeld?
“Hubo is vooral geraakt door de eerste lockdown in de lente van 2020. We moesten onze winkels sluiten zodat we volledig terugvielen op onze online shop als enige verkoopkanaal. Gelukkig waren we al enkele jaren bezig met het uitbouwen van onze e-commerce-activiteiten en hadden we er ook voor gezorgd dat die schaalbaar waren. We zagen de online verkoop in die periode verviervoudigen maar die onverwachte groei bracht ook zwaktes aan het licht. Zo konden de partners voor thuislevering niet altijd volgen. We moesten dus snel schakelen.
Bij Hubo hebben we een echte ‘can do’-mentaliteit en dat was toen zeker een troef. We zijn een bedrijf met een vlakke structuur en daardoor is het gemakkelijker om ons aan te passen en nieuwe dingen uit te proberen. Zo ontwikkelden we een nieuwe ‘Click & Delivery’-service om de problemen bij de distributeurs te omzeilen: onze eigen medewerkers reden met bestelwagens rond om producten uit de Hubo-winkels te leveren. Die service hebben we in een week tijd uitgewerkt en zullen we ook blijven aanbieden aan klanten die daarvoor graag iets extra’s betalen.”
Wat ziet u in 2021 als de belangrijkste trends opduiken?
“2021 wordt wellicht een overgangsjaar waarin de coronacrisis hopelijk geleidelijk uitdooft. Ik verwacht dat de digitale sprong die we in 2020 hebben gemaakt een blijvende impact zal hebben. Zo heeft thuiswerk in de meeste bedrijven ingang gevonden en dat zal niet helemaal verdwijnen na het einde van de pandemie. Bedrijven zullen dan wel weer meer aandacht kunnen geven aan het strategische niveau. Veel ondernemingen zullen ongetwijfeld hun processen en IT-infrastructuur herbekijken om te zien of die voldoende flexibel en schaalbaar zijn om ook toekomstige evoluties of hindernissen aan te kunnen. Daarnaast komt er ook steeds meer aandacht voor IT-beveiliging. Een must, want hoe meer werknemers op verschillende locaties werken, hoe groter het belang van security. We zien ook steeds meer activiteit van hackers en phishing mails dus dat is zeker iets waar bedrijven rekening mee moeten houden.”
Wat doet uw bedrijf om ervoor te zorgen dat het als eerste uit de bocht komt wanneer de coronacrisis voorbij is?
“Ik ben ervan overtuigd dat we bij Hubo vooral het verschil maken met onze bedrijfscultuur: we zijn een flexibel bedrijf met een ondernemende mentaliteit in ons DNA. Daardoor is ook IT bij Hubo altijd beschouwd als iets wat de groei mee ondersteunt en niet als kostenpost. Typerend is dat ik niet rapporteer aan de financiële afdeling maar wel aan de CEO, de business dus. We geloven dat je je met technologie in de markt kan onderscheiden. Dat is ook duidelijk gebleken tijdens de coronacrisis, toen ondernemingen massaal afhankelijk werden van technologie. Ook intern zal de manier van werken bij Hubo blijvend wijzigen, onder meer met thuiswerk en dus de nodige tools om dat goed aan te pakken. We zullen nog meer software naar de cloud brengen om de toegankelijkheid voor de medewerkers op elke locatie te verbeteren.”
Belgische doe-het-zelfketen Hubo heeft ongeveer 150 winkels verspreid over heel het land, goed voor zo’n 2300 medewerkers.
Case study: Hubo
Ontdek hoe Hubo voorsprong neemt met co-locatie in de Cheops Cloud