Als CIO moet u altijd goochelen met budgetten. Dat is zeker zo wanneer de economie in een dip zit. Gelukkig kunt u doorgaans wel schuiven met budgetten en besparen waar nodig. Blijf tegelijk wel vasthouden aan uw langetermijnstrategie. Zo blijft IT altijd een springplank voor nieuwe groei.
Als CIO werkt u meestal aan projecten – het ene al groter dan het andere – en die kunt u meestal flexibel inplannen. Gaat het economisch even wat minder, dan kunt u schuiven met de planning. Zo haalt u alvast voordeel uit de flexibiliteit die eigen is aan IT.
Maak een inventaris van alle IT-kosten
Paniekvoetbal spelen is nooit een goed idee. Pak uw kostenbeheer dus strategisch aan. Allereerst maakt u een inventaris van alle IT-kosten om te beslissen waarop u kunt besparen. Tijdelijk geen nieuwe aanwervingen doen bijvoorbeeld, of bepaalde hardware wat langer gebruiken dan oorspronkelijk voorzien. Amper gebruikte of end-of-life software kunt u wellicht relatief makkelijk van het verlanglijstje schrappen.
Analyseer de businessimpact van besparingen
Bij het maken van zo’n kostenanalyse is het belangrijk om niet alleen naar de getallen te kijken. Stel u bij elke mogelijke besparing ook de vraag in hoeverre die keuze omkeerbaar is en wat de impact zal zijn op de business. Zo komt u tot een duidelijk overzicht van hetgeen u gewoon kunt laten vallen en de projecten die u uitstelt. Maak een tijdlijn met prioriteiten die u stelselmatig evalueert, bijvoorbeeld elke maand.
Ga sneller naar een digitale transformatie
Wat die IT-prioriteiten moeten zijn, is dan de volgende vraag. Ook in crisistijden mag de IT-afdeling zich niet laten leiden door besparingen op zich. Om er ook na de crisis te staan als onderneming en zelfs voorsprong te hebben op concurrenten, moet u blijven investeren in strategische projecten. Zo kunt u het budget dat u vrijmaakt door te besparen, inzetten om uw digitale transformatie versneld uit te rollen. Bekijk daarbij welke IT-middelen en kennis nodig zijn.
Kies voor flexibiliteit
Mogelijk is dit dan toch het moment om de stap te zetten naar de cloud, als dat nog niet was gebeurd. In een cloudmodel kunt u in ieder geval veel flexibeler met uw IT-budget omgaan, aangezien u geen kapitaal investeert in IT op de groei maar elke maand operationele kosten betaalt voor hetgeen u gebruikt. Hetzelfde geldt voor IT-personeel: hebt u af en toe extra mensen nodig, dan is het financieel een pak interessanter om externe experts in te schakelen dan ze zelf aan te werven. Had u net voor de crisis geïnvesteerd in eigen IT-infrastructuur? Dan kunt u dat kapitaal vrijmaken via een sale & lease back- of een sale & rent back-overeenkomst. U verkoopt dan uw hardware en software en huurt ze meteen weer.
Blijf investeren in innovatie
Door de juiste strategische keuzes te maken, zorgt u ervoor dat uw onderneming een moeilijke periode niet alleen overleeft maar er ook als winnaar uitkomt. Blijf dus vooral investeren in de automatisering van bedrijfsprocessen, telewerken en nieuwe technologieën die de efficiëntie verhogen. Als CIO is het immers uw taak om technologie in alle omstandigheden in te zetten als ‘driver’ van innovatie en businessgroei.
Cheops Webinar Wednesdays
Schrijf je vandaag nog in voor onze webinar reeks.