Wat gebeurt er met uw
IT bij een stroompanne?

Net als de vorige jaren duiken weer doemberichten op over een mogelijk stroomtekort. Dit keer lijkt die dreiging wel erg reëel. Is uw bedrijf daarop voorbereid? Wat gebeurt er met uw bedrijfsgegevens, kritieke applicaties, uw website, uw servers, uw processen of uw klantenservice als het licht uitgaat? Een uitwijkmogelijkheid in de cloud is dan een goed idee.

U hebt het wellicht al gehoord of gelezen: er liggen momenteel zes van de zeven Belgische kernreactoren stil en als daardoor een stroomtekort ontstaat, kan de regering overgaan op het afschakelplan. Om te vermijden dat het hele land zou platliggen, wordt dan in sommige gemeenten de stroom drie uur lang uitgeschakeld. Als u wilt vermijden dat uw onderneming daardoor ook platligt, kunt u dus maar best uw voorzorgen nemen.

Geen enkele garantie

De overheid beweert wel dat het afschakelplan geen problemen zal opleveren voor bedrijven omdat de stroom wordt uitgeschakeld tussen 17 en 20u, dus buiten de klassieke kantooruren. Maar daarbij gaat men voorbij aan het feit dat de digitale economie zich allang niet meer houdt aan die vaste kantooruren. In die always-on economie moeten informatie en systemen altijd beschikbaar zijn voor uw klanten, medewerkers, leveranciers en partnerbedrijven in binnen- en buitenland. Digitale, online business kent nu eenmaal geen grenzen en staat nooit stil. Wie die flexibiliteit niet kan bieden, valt al snel uit de boot. Bovendien, zo staat in het afschakelplan: ‘Indien de concrete situatie het eist, kunnen de onderbrekingen ook op andere momenten plaatsvinden en langer duren.’ Er is dus geen enkele garantie.

Is uw IT-omgeving voorbereid op een stroomuitval?

Alles wat u moet doen om uw voorzorgen
te nemen.

Download eBook

Impact op uw eigen IT-omgeving

Een plotse stroomuitval heeft hoe dan ook gevolgen voor uw IT-infrastructuur – u kunt bijvoorbeeld data verliezen, uw hardware kan gaan haperen en zelf kapotgaan of u krijgt achteraf problemen bij het herstarten. De negatieve impact op uw bedrijfsprocessen is minstens even groot. Die zijn immers afhankelijk van uw IT-systemen. Kunt u nog communiceren met uw klanten wanneer de IT volledig wegvalt? Hoe groot is uw omzetverlies en de deuk in uw bedrijfsimago wanneer uw website urenlang niet beschikbaar is? En wat met de medewerkers, klanten en leveranciers in andere tijdzones?

Het afschakelplan hangt nu als een zwaard van Damocles boven uw business. Nochtans is dit ongetwijfeld geen onderwerp waarover u zich zorgen wil maken. U hebt al genoeg dingen aan uw hoofd en u concentreert zich liever op uw klanten en de prestaties van uw bedrijf. Toch is het op dit moment belangrijker dan ooit om eens na te denken over uw bedrijfscontinuïteit en over de manier waarop u die kunt veiligstellen: disaster recovery.

Disaster recovery in de cloud

Moet u nu echt zelf tijd en middelen investeren in een uitgekiend disaster recovery plan, met dieselgeneratoren voor de stroomvoorziening in geval van nood? Gelukkig niet. U kunt perfect kiezen voor een uitwijkmogelijkheid in de cloud: Disaster Recovery as a Service (DraaS) . Zo hoeft u zelf geen extra locatie en IT-infrastructuur te voorzien voor disaster recovery en zijn uw data altijd beschikbaar. U bewaart niet alleen een back-up van uw gegevens maar ook van uw volledige bedrijfsomgeving, inclusief servers en applicaties. Als uw primaire systemen uitvallen, werkt u dus snel verder via de cloud.

De juiste prioriteiten stellen

Ook al zou het afschakelplan niet in werking komen, toch raden we u aan om altijd te zorgen voor een back-up van uw IT-omgeving op een tweede locatie. Cheops kan u helpen om de juiste prioriteiten te stellen en een disaster recovery plan uit te werken. We testen bovendien het plan ook uit, zodat alles vlekkeloos verloopt wanneer dat nodig zou zijn.

Meer weten?

Download de brochure over Disaster Recovery as a Service

Download

Meer inspiratie nodig?

U wilt graag weten op welke manier Cheops bedrijven helpt bij hun groeistrategie? Schrijf dan in voor onze nieuwsbrieven met praktijkverhalen en tips.